вівторок, 21 квітня 2015 р.

Лікар. Професіограма


Професіограма

«Лікар-невропатолог»

Загальна характеристика професії


 Що лікує лікар-невропатолог? Усе, що відноситься до нервової системи, що в свою чергу поділяється на центральну (головний і спинний мозок) і периферичну (всі інші нерви).

У своїй практиці цей лікар веде прийом пацієнтів, проводить діагностику, призначає обстеження і лікування. Займається терапією наслідків інсультів, допомагає хворим відновлюватися після важких хвороб, травм і операцій. до нього звертаються люди з неврозами, больовими синдромами, нервово-психічними, психосоматичними розладами, судинними і іншими захворюваннями.

Сьогодні неврологія є однією з найпопулярніших медичних спеціальностей. У сучасному світі з його високим ритмом і навантаженням дуже велика кількість стресів і емоційної напруги. Мабуть, недаремно в народі говорять, що всі хвороби від нервів.

Обов’язки лікаря-невропатолога

Невропатолог повинен знати клінічну прояви хвороб, знати їх ранню симптоматику, вміти діагностувати хворобу на ранній стадії; вміти застосовувати відповідну апаратуру, знати її характеристики і можливості, так як робота неможлива без використання таких методів діагностики, які електроенцифалографія, електроміографія, електронейрографія, комп’ютерна томографія тощо.

Окрім вивчення і лікування нервових хвороб у дорослих пацієнтів, невропатолог може займатися дослідженням таких питань, як невропатологія дитячого віку, нейрогеронтологія (вплив старіння на патологічні процеси нервової системи), нейроендокринологія, нейроофтальмонологія тощо.

Вимоги професії до працівника

Для успішного оволодіння професією необхідно мати глибокі знання з таких предметів, як біологія, анатомія і фізіологія людини, хімія та фізика. Фундаментальні знання цих наук дають змогу створити уявлення про механізм життєдіяльності людського організму в цілому.

Професійно важливі якості:
ü аналітичний розум;
ü тонка спостережливість;
ü увага до дрібниць;
ü гарна пам'ять.

Особисті якості:
ü любов до людей;
ü чуйність;
ü терпіння;

ü уважність

Професійне навчання

Лікар-невропатолог повинен мати повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціалізацією «Неврологія» (можлива вторинна спеціалізація «Дитяча неврологія»).
Професію можна отримати в Запорізькому державному медичному університеті, Донецькому національному медичному університеті, Дніпропетровській медичній академії, Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького, Вінницький національний медичний університет імені Пирогова та ін.

Перспективи зайнятості

Лікарі-невропатологи працюють в поліклініках, неврологічних клініках, в спеціалізованих бригадах невідкладної допомоги, у відділеннях інтенсивної терапії, в психоневрологічних диспансерах, інститутах неврології, санаторіях, приватних медичних центрах.
Більш успішними є лікарі, що мають додаткові спеціалізації: мануальна терапія, масаж, голкорефлексотерапія.

Немає коментарів:

Дописати коментар