вівторок, 21 квітня 2015 р.

Водій. Професіограма

Загальна характеристика професії

Водій транспортного засобу – одна з численних професій, попит на яку постійно зростає.
Автомобільний транспорт посідає важливе місце наземного транспорту. Прообрази автобусів з'явилися півтора століття тому на шляхах Англії. Це були багатомісні пасажирські автомобілі громадського використання з паровою тягою. З появою двигуна внутрішнього згоряння, автобуси вдосконалилися, підвищилася їх комфортабельність.

Більша швидкість і маневреність, ніж у електричного транспорту, складніший технічний устрій ставлять підвищені вимоги до водія автобуса, особливо в умовах великого міста з інтенсивним рухом.



Санітарно-гігієнічні умови та безпека праці

Різноманітність міського транспорту вимагає й різних спеціальностей водіїв. Усі вони мають свої особливості. Але спільне, що їх об'єднує, – перевезення пасажирів – покладає на водіїв матеріальну, моральну та карну відповідальність. Тому водій транспортного засобу повинен відмінно знати і розуміти правила дорожнього руху, безпомилково вміти використовувати їх на практиці. Правила дорожнього руху – це документ, який встановлює єдиний порядок дорожнього руху на всій території держави. Вони твердо й однозначно регламентують поведінку всіх учасників дорожнього руху. Статистика свідчить, що 80% транспортних пригод – результат відступу водіїв і пішоходів від норм, встановлених правилами.
Водій повинен не тільки додержуватися правил дорожнього руху, а й досконало володіти прийомами керування транспортним засобом. Чим глибше він знає сутність явищ, які відбуваються при керуванні, тим скоріше стане кваліфікованим фахівцем.
Перед тим, як виїхати на лінію, водій має здійснити підготовчі роботи, зробити огляд транспортного засобу. Халатність чи неуважність, допущені при прийомі останнього, ускладнюють роботу на лінії і можуть спричинити аварію.
При керуванні пасажирським транспортом водій повинен додержуватися розкладу, спостерігати за посадкою і висадкою пасажирів, об'являти зупинки, усувати прості неполадки і в разі необхідності вміти подати першу допомогу пасажирові.
Досвідчені водії добре знають особливості свого маршруту, плавно ведуть транспорт, забезпечують регулярність руху і безпечність пасажирів.
Жителі великого міста витрачають тільки на проїзд до місця роботи у середньому близько 1 години. Дослідження показали, що 10 хвилин пересування у переповненому транспорті знижують продуктивність праці на 4%. Отже, транспортна втома значно впливає на наш настрій, а значить, і на працездатність.

Вимоги професії до працівника

Складні умови діяльності водія ставлять високі вимоги до стану його здоров'я, особливо до зору, слуху, нервової системи. Водій повинен правильно розрізняти кольорові сигнали, швидко відновлювати зорову здатність після темряви і різкого освітлення.
Водій весь робочий час проводить у малорухомій позі, його м'язи навантажені нерівномірно, тому особам, які страждають захворюванням опорно-рухового апарату та ревматичними захворюваннями, небажано обирати дану професію.
Медичними протипоказаннями є також захворювання, які супроводжуються непритомністю (епілепсія) і серцево-судинні захворювання.
В роботі водія міського транспорту переважає змінний графік, що ставить серйозні вимоги до адаптаційних властивостей організму: однаково добре працювати у будь-який час доби (незалежно від зміни) і вміти пристосовуватися до порушень ритму сну і неспання.

Заробіток та перспективи зайнятості

Можливості працевлаштування за фахом водія дуже широкі. Попит на ринку праці існує постійно, а працевлаштування досить перспективне. Заробітки водіїв автомобіля залежать від категорії, класності, досвіду, оволодінні суміжними професіями, результатів праці. Як засвідчують вказані роботодавцями дані щодо заробітної плати, імовірний середній заробіток водіїв по Херсонській області становить від 1 548 грн.



Ігор Чудновський 

ПРОФЕСІОГРАМА

 «Водій автотранспортних засобів»


Загальна характеристика професії

Різноманітні автомобілі везуть безліч вантажів - сировину, продукти харчування, будівельні матеріали, пальне... Вони підмітають та миють вулиці, безпосередньо обслуговують нас, які тільки в цьому виникає потреба: автомобілі швидкої медичної допомоги, пожежно-рятувальної служби, міліції, аварійних служб.


Автомобілі з'явилися не так давно. Відлік історії авто ведеться від часу отримання патенту на винахід транспортного засобу з двигуном внутрішнього згорання німецьким винахідником Карлом Бенцом та Готлібом Даймером.
Перший отримав у 1886 році патент на трьохколісний автомобіль, другий в тому ж році обладнав автомобіль двигуном внутрішнього згорання. Але на 11 років раніше, в 1875 році, австрієць Зігрфрід Маркус створив власний автомобіль, проте не запатентував його.

Санітарно-гігієнічні умови та безпека праці

Умови праці водіїв різноманітні, залежать від виду та призначення транспортного засобу. Як правило, водій працює за восьмигодинною робочою зміною, але зазвичай вона більш тривала. Водій повинен заздалегідь потрапити на робоче місце, заправити автомобіль пальним і мастилом, переконатися у його відповідності безпеці руху, прогріти взимку двигун тощо. Після закінчення роботи водію необхідно вимити автомобіль, поставити його до гаражу, якщо потрібно, виконати дрібний ремонт.
Несприятливими факторами в роботі водія являються підвищений рівень шуму, вимушена робоча поза, пилюка, високе навантаження на зір, увагу.

Вимоги професії до працівника

Водію потрібні бездоганний зір та слух.
Особі, яка прагне оволодіти професією водія автомобіля, необхідно мати такі якості, як уважність, хорошу пам'ять, швидкість і точність рухів, просторову уяву, емоційну стійкість. Водій повинен знати математику, фізику, креслення, географію, правила дорожнього руху, обладнання автомобіля, порядок і періодичність виконання робіт з технічного обслуговування. Професійне навчання

Шляхи оволодіння професією водія автомобіля можуть бути різними. Водіїв готують: професійно-технічні училища, автошколи,  авчально-виробничі комбінати. Після закінчення навчання водій отримує відповідне посвідчення, яке дає змогу керувати транспортним засобом відповідної категорії: А (мотоцикли); В (автомобілі, максимальна вага яких не перевищує 3500 кг і кількість місць для сидіння не перевищує восьми); С (автомобілі для перевезення вантажів більше 3500 кг); Д (автобуси), Е (транспортні потяги та тягачі).
Бажаючі отримати професію водія автомобіля, можуть вступити, наприклад, до Херсонського професійного суднобудівного ліцею, Білозерського професійно-технічного училища № 6, Вищого професійного училища № 17 м. Генічеська, Професійно-технічного училища № 22 смт Велика Лепетиха, Архангельського професійного аграрного ліцею, Каховського професійного аграрного ліцею, Іванівського професійного аграрного ліцею.

Протипоказання до навчання та професійної діяльності

Медичними протипоказаннями є порушення зору, координації рухів, захворювання опорно-рухового апарату, порушення вестибулярного апарату, наявність нападів з тимчасовою втратою свідомості, алкогольна та наркотична залежність.
Не можуть бути рекомендовані до засвоєння професії водія автомобіля особи неврівноважені, які мають повільну реакцію, невисокий рівень самовладання та кмітливості.

Заробіток та перспективи зайнятості

Вірогідний середній заробіток за професією у квітні 2014 року становить 1 900 грн. До оплати праці також можуть додаватися надбавки та премії.
Реалізувати себе водії можуть в таких областях професійних знань: автотранспортні підприємства (таксопарки, автобусні парки, автобази, компанії по автоперевезеннях і т.д.); промислові підприємства; автомобільний спорт; робота в галузях сільського господарства; приватне перевезення.
В Нижньосірогозькому районі водії різних категорій працюють, наприклад, в «Автотранспортному підприємстві 16542» та у приватного підприємця Де-Луко-Михайла Фернандовича (перевезення пасажирів), ТОВ «Відродження» та «Промінь-21» (сільгосппідприємства).






Єгор Стовбу

Немає коментарів:

Дописати коментар