вівторок, 21 квітня 2015 р.

Тракторист. Професіограма

Професіонали чи… чарівники?
Здоров’я людини ще з давніх часів залежала не лише від її фінансових можливостей, а й від якості медичного обслуговування. Якщо ще  кілька століть тому причинами нездоров’я  вважалися «гріхи»,  «злі духи», «міазми» та «отруйні ефіри», то сучасна медицина значно вдосконалила свої можливості у діагностуванні та лікуванні хвороб.
З ХІХ ст. розвиток науки та розуміння складності людського тіла й окремих його систем сприяють поширенню вузьких спеціальностей лікарів: отоларингологів, урологів, офтальмологів, онкологів, стоматологів  та ін.  Але, мабуть, найцікавішою і найновішою стала професія лікаря-невропатолога. Дослідження центральної та периферійної нервових систем стало можливим лише сто років тому, але ще й досі багато таємниць приховує у собі людський мозок.
Клавдія Петрівна давно вже жалілася на болі в серці, проте лікар-кардіолог запевнив її, що  проблеми не в цьому органі. Як же здивувалась старенька, коли лікар-невропатолог, на консультацію до якого вона прийшла, знайшов причину її хвороб у спині, а точніше – у периферійній нервовій системі. В народі кажуть: «Усі хвороби від нервів». Можливо, й не всі, але правда у цих словах є, адже  нервова система  регулює діяльність шкіри, м’язів, керує внутрішніми органами.  Саме діагностикою та лікуванням хвороб, пов’язаних з нервовою системою, і займається лікар-невропатолог.  Якщо вас мучить безсоння, головний біль, оніміння кінцівок, ослаблення пам'яті, то вам – саме на прийом до цього спеціаліста. Більшість неврологічних порушень виникають у зрілому віці, тому  лікарям часто-густо доводиться зустрічатися  з недовірою, нетерплячістю, зневірою, поганим настроєм пацієнтів, що вимагає від особистості невропатолога таких якостей як чуйність, уважність, терпіння, гуманізм, толерантність.
Розвиток медицини весь час змушує лікаря бути напоготові: необхідно стежити за дослідженнями у цій області, новинами фармацевтичного ринку, щоб розбиратися у лікарських засобах і призначати ефективне лікування або реабілітацію від наслідків хвороб. Діяльність головного мозку та нервових волокон ще й досі частково залишається неповністю вивченою, а методи діагностики стають ще більш далекими від традиційних, тому справжній фахівець повинен завжди бути в курсі усіх сучасних новинок – від ренгенографії до енцефалоскопії та теплобачення.
Говорять, що лікар – це професія за покликанням. І дійсно, без великої любові та вміння знаходити спільну мову з різними людьми, нам важко уявити людину в білому халаті. Професія лікаря-невропатолога і складна, і цікава водночас, проте скільки радості приносить подолання хвороби пацієнта,  перші рухи паралізованих після інсульту і усвідомлення власної причетності до покращення життя людей, які покладаються саме на тебе!

Еліна Цесельська
Професіограма

«Тракторист-машиніст

сільськогосподарського виробництва»
Загальна характеристика професії
У часи, коли придумали цю машину, більшість фахівців, що працювали зі складною технікою, називали машиністами. Це було нововведення і ніхто не відрізняв, яку роботу виконує машина, оскільки їх бачили не всі і дуже рідко. Трактор був винайдений у XIX столітті. Тоді ж з'явилися і перші машиністи.
За своїм характером діяльність тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва  поступово наближається, з одного боку,  до праці індустріального працівника, а з іншого, – до праці спеціаліста-технолога сільськогосподарського виробництва, дедалі більше насичуючись інтелектуальним змістом.
Основними функціями тракториста-машиніста широкого профілю є: операторська (керування рухом агрегату в просторі і підтримування його функціонування в межах норми) та агротехнічна (забезпечення оптимальної відповідності між біологічною системою і умовами її існування).
Тракторист-машиніст повинен досконало знати сільськогосподарську техніку, мусить знати особливості росту та розвитку різних сільськогосподарських культур, обробітку ґрунту, шукати шляхи підвищення його родючості, володіти знаннями про добрива, їх властивості і методи застосування, про біологічні особливості і агротехніку вирощування сільськогосподарських культур. Характер роботи тракториста-машиніста дедалі більше наближається до характеру праці техніка і агронома.
         Робоче місце тракториста – трактор. Трактор сіє, вносить добрива, жне, викачує воду, прокладає траншеї, корчує дерева, обслуговує ферми. Крім цього, він бере безпосередню участь у збиранні різних сільськогосподарських культур. Усе, що вирощено у полі, повинно бути зібрано в короткий термін, і тракторист - найактивніший учасник цього процесу. Тракторист-машиніст вміє управляти різними видами тракторів, збиральними комбайнами, вантажними машинами. Стежить за їхньою технічною справністю та здійснює нескладний ремонт техніки. Виконує оранку, посів, збирання, транспортування врожаю тощо. Під час роботи спостерігає за показаннями приладів, стежить за станом машини. У період посівної та збиральної кампаній робочий день ненормований.

Вимоги професії до працівника
Трактористу-машиністу має бути притаманна високорозвинена технічна кмітливість, пов'язана з хорошою зоровою пам'яттю, щоб відмінно знаючи свою машину, вміючи швидко комбінувати найпростіші способи її ремонту і зберігання, він міг у найрізноманітніших умовах забезпечити її продуктивну роботу.

Протипоказання до трудової діяльності
Професійна діяльність тракториста-машиніста характеризується помірним енергетичним навантаженням. Проте тріск, пилюка, спека, робота у несприятливих погодних умовах вимагають від нього певної витривалості і фізичного здоров'я: працювати на тракторі не рекомендується людям з недостатньо розвиненою спритність, відсутністю технічної кмітливості, дальтонізмом, вадами слуху, а також із захворювання дихальної і серцево-судинної систем, нирок, опорно-рухового апарату (радикуліт, артрит тощо), схильність до алергічних захворювань, гіпертонію, з вираженими дефектами органів зору та слуху, нервово-психічними розладами.

Професійне навчання
Для тракториста-машиніста сільськогосподарських машин важливими є знання з фізики, біології, геометрії, теорії машин і механізмів, металознавства, агротехніки тощо. Необхідні знання та навички використання слюсарних інструментів, уміння складати та розбирати електроприлади. Окрім професійної підготовки ще треба скласти іспити для отримання «Посвідчення тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва», яке надає право на управляння машиною відповідної категорії.
Професію тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва можна отримати в професійно-технічних навчальних закладах області: Білозерське професійно-технічне училище № 6, Професійно-технічне училище № 22 смт Велика Лепетиха, Професійно-технічне училище № 23 смт Новоолексіївка, Архангельський професійний аграрний ліцей, Каховський професійний аграрний ліцей, Іванівський професійний аграрний ліцей, Бериславський професійний аграрний ліцей, Чаплинський професійний аграрний ліцей.

Заробіток та перспективи зайнятості

Заробітна плата тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва залежить від обсягів виконуваних робіт та кваліфікації працівника. Взагалі заробітна плата тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва, у порівнянні з іншими працівниками-аграріями є досить високою (найбільший заробіток припадає на період збирання врожаю).


У Нижньосірогозькому районі трактористи-машиністи   працюють, наприклад, у товариствах з обмеженою відповідальністю «Відродження», «Промінь-21», «Новопетрівське», «Дружба-5», «Агродом», «Покровське», «Батьківщина 555», фермерських господарствах «Козаче», «Магнолія», «Хлібодар», приватних підприємців Галушки Ю.О., Кириліна О.Н.,   Верхоляка С.І. та ін.


Віталій Агеєнко

«Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва»



Загальна характеристика професії

Перший трактор був створений  на паровому двигуні і виготовлений у Великобританії ще в середині XIX століття. Тоді ж з'явилися і перші трактористи. Більш досконалу модель з двигуном внутрішнього згоряння побудували вже американці в кінці того ж століття і використовувалися вони тільки в сільському господарстві.


Менш масивні машини стали виробляти вже на початку ХХ століття. В цей час і набула поширення професія тракториста.

У нашій країні з 1911 року для полегшення сільськогосподарської праці почали застосовувати трактор. З появою цієї техніки виникає нова, раніше невідома професія – тракториста сільськогосподарського виробництва. Поступово ця професія стає масовою, проте на той час належне виконання професійних обов’язків вимагає від тракториста значних фізичних зусиль. До 30-х років ХХ сторіччя трактори використовувалися виключно для робіт у сільському господарстві.

Вимоги професії до працівник                             
     
Для оволодіння тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва необхідні ґрунтовні знання з фізики, хімії, біології, геометрії. Робота на тракторах ставить підвищені вимоги до стану здоровя працівників. Технічне мислення, наочна образна пам'ять і просторове уявлення допомагають трактористу швидку орієнтуватися в різних виробничих умовах, успішно вирішувати виробничі питання. Сучасні трактори оснащені різноманітними новинками науки і техніки, тому вимагають від трактористів не лише фізичних, але й розумових зусиль.

Умови праці                                            
                                       
Праця тракториста-машиніста протікає на відкритому повітрі і пов'язана з впливом на нього метеорологічних факторів, що залежать від кліматичної зони, пори року, умов погоди, підвищується значимість впливу суб'єктивних факторів на результати діяльності та безпеку руху. Тривалість робочої зміни сягає в багатьох випадках 10-12 годин. На тракториста в процесі праці діють два основні види навантажень – фізичне і нервово-емоційне.


Характер праці
Тракторист-машиніст має справу не тільки з технікою, а й з живою природою – тваринами, рослинами. Тому, крім знань техніки, він повинен володіти біологічними і агротехнічними знаннями. За своїм характером діяльність тракториста поступово наближається, з одного боку, до праці індустріального працівника, а з іншого, – до праці спеціаліста-технолога сільськогосподарського виробництва, дедалі більше насичуючись інтелектуальним змістом.
Рівень розвитку сільського господарства, його економічна ефективність переважно визначаються однією з наймасовіших професій – тракториста. Адже він і орач, і сіяч, і хлібороб. Він проводить механізовану обробку ґрунту, вносить добрива, здійснює посів насіння, висаджує розсаду. Крім цього, він бере безпосередню участь у збиранні різних сільськогосподарських культур. Усе, що вирощено у полі, повинно бути зібране за короткий термін, і тракторист – найактивніший учасник цього процесу.
Також в обов'язки тракториста входить щоденний догляд за сільськогосподарською технікою, її технічне обслуговування. Висококваліфікований тракторист має добре знати техніку, вміти легко і швидко  усунути чи попередити несправності, уникнути втрати часу в гарячу пору жнив.

                           Професійне навчання

Професію тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва можна отримати в професійно-технічних навчальних закладах області: Білозерське професійно-технічне училище № 6, Професійно-технічне училище № 22 смт Велика Лепетиха, Професійно-технічне училище № 23 смт Новоолексіївка, Архангельський професійний аграрний ліцей, Каховський професійний аграрний ліцей, Іванівський професійний аграрний ліцей, Бериславський професійний аграрний ліцей, Чаплинський професійний аграрний ліцей.

Заробіток та перспективи зайнятості                    

Оплата праці тракториста-машиніста здійснюється за відрядною та погодинною системою. Розмір заробітку залежить від кваліфікації працівника, а також визначається формою власності та спеціалізацією господарства, а також від виду робіт, до яких залучений тракторист, готовності техніки, погодних умов. На початку 2014 року вірогідна середня заробітна плата становила 1 502 грн.
Сучасне сільське господарство має потребу у висококваліфікованих трактористах-машиністах. Їх недостатність позначається на якості та своєчасності сільськогосподарських робіт. У зв’язку з розвитком фермерських господарств, оснащенням їх новою технікою потреба у таких працівниках зростає.


Вікторія Коваленко

Немає коментарів:

Дописати коментар