вівторок, 21 квітня 2015 р.

Лікар. Нарис

Мистецтво дарувати здоровя



Мистецтво медицини складається із трьох елементів: хвороба, хворий і лікар. 

Гіппократ

Одна з надзвичайно важливих, а до того ж і найблагородніших професій людства – лікар. Саме він, лікуючи недуги, часто рятує людське життя.
Лікарі мають різні спеціалізації: терапевти, педіатри, хірурги, психіатри... Є серед них і невропатологи.
Людський організм – це єдине ціле. Кожен орган, кожна клітина відіграє свою важливу роль, виконує свою незамінну функцію. А забезпечує їх життєдайність і повноцінне функціонування нервова система, якою й опікується лікар-невропатолог.
Безумовно, для цього фахівця важливо відшукати причину неприємних, болючих відчуттів, встановити діагноз, визначити лікування. Головний біль, запаморочення, непритомність, болі в спині, порушення мови – це лише частина скарг його пацієнтів, адже ураження спинного чи головного мозку, або ж інші порушення нервової системи є причинами неврологічних хвороб.
У боротьбі за здоров’я невропатологи застосовують цілий арсенал методів лікування: медикаменти, мануальна чи рефлексотерапія, фізіотерапія, лікувальна фізкультура.      
Сучасний технологічний прогрес та шалені ритми нашого життя просто вимагають нас бути в постійному русі, сприймати інформацію, аналізувати її, приймати рішення і при цьому завжди залишатися «на коні».  Тож стан перенапруження та стреси уже стає звичною справою для більшості не лише міських, а й сільських жителів, нервова система яких потребує допомоги справжніх професіоналів.
Тому можна з упевненістю стверджувати, що професія лікаря-невропатолога потрібна нашому сьогоденню. І від його професійного таланту залежить кількість усмішок на наших обличчях, задоволеність від кожної миті нашого життя!


Діана Дашковська

Професіонали чи… чарівники?



Здоров’я людини ще з давніх часів залежала не лише від її фінансових можливостей, а й від якості медичного обслуговування. Якщо ще  кілька століть тому причинами нездоров’я  вважалися «гріхи»,  «злі духи», «міазми» та «отруйні ефіри», то сучасна медицина значно вдосконалила свої можливості у діагностуванні та лікуванні хвороб.
З ХІХ ст. розвиток науки та розуміння складності людського тіла й окремих його систем сприяють поширенню вузьких спеціальностей лікарів: отоларингологів, урологів, офтальмологів, онкологів, стоматологів  та ін.  Але, мабуть, найцікавішою і найновішою стала професія лікаря-невропатолога. Дослідження центральної та периферійної нервових систем стало можливим лише сто років тому, але ще й досі багато таємниць приховує у собі людський мозок. 
Клавдія Петрівна давно вже жалілася на болі в серці, проте лікар-кардіолог запевнив її, що  проблеми не в цьому органі. Як же здивувалась старенька, коли лікар-невропатолог, на консультацію до якого вона прийшла, знайшов причину її хвороб у спині, а точніше – у периферійній нервовій системі. В народі кажуть: «Усі хвороби від нервів». Можливо, й не всі, але правда у цих словах є, адже  нервова система  регулює діяльність шкіри, м’язів, керує внутрішніми органами.  Саме діагностикою та лікуванням хвороб, пов’язаних з нервовою системою, і займається лікар-невропатолог.  Якщо вас мучить безсоння, головний біль, оніміння кінцівок, ослаблення пам'яті, то вам – саме на прийом до цього спеціаліста. Більшість неврологічних порушень виникають у зрілому віці, тому  лікарям часто-густо доводиться зустрічатися  з недовірою, нетерплячістю, зневірою, поганим настроєм пацієнтів, що вимагає від особистості невропатолога таких якостей як чуйність, уважність, терпіння, гуманізм, толерантність.
Розвиток медицини весь час змушує лікаря бути напоготові: необхідно стежити за дослідженнями у цій області, новинами фармацевтичного ринку, щоб розбиратися у лікарських засобах і призначати ефективне лікування або реабілітацію від наслідків хвороб. Діяльність головного мозку та нервових волокон ще й досі частково залишається неповністю вивченою, а методи діагностики стають ще більш далекими від традиційних, тому справжній фахівець повинен завжди бути в курсі усіх сучасних новинок – від ренгенографії до енцефалоскопії та теплобачення.
Говорять, що лікар – це професія за покликанням. І дійсно, без великої любові та вміння знаходити спільну мову з різними людьми, нам важко уявити людину в білому халаті. Професія лікаря-невропатолога і складна, і цікава водночас, проте скільки радості приносить подолання хвороби пацієнта,  перші рухи паралізованих після інсульту і усвідомлення власної причетності до покращення життя людей, які покладаються саме на тебе!
Еліна Цесельська

Немає коментарів:

Дописати коментар